Kvalitet


Kvalitet

Det er 3 hovedfaktorer som bestemmer kvaliteten på piercingsmykker; materiale, polering og utforming.

 

MATERIALE:

Det er mange materialer man kan lage piercingsmykker av. Noen kan man trygt bruke mens piercingen gror, mens andre bør kun brukes når den er helt grodd, og i noen tilfeller er de kun for kortidsbruk.

Disse materialene anses som trygge å bruke under grotiden:

- Stål implanteringsgrad 316LVM - ISO 5832-1 / ASTM F-138 sertifisert

- Titan implanteringsgrad 6Al4V ELI- ISO 5832-3 / ASTM F-136 sertifisert

- Titan, ulegert - ISO 5832-2 / ASTM F-67 sertifisert

- Niobium

- Glass

- PTFE

- 14kt - 22kt gult eller hvitt nikkelfritt gull

- Platina (nikkelfri legering)

 

Du kan lese mer om materialer her.

POLERING:

I tillegg til at materialet i smykket skal være av riktig grad, så må overflaten være godt polert. Riper kan virke irriterende på groprosessen, og de små ujevnhetene kan samle bakterier. Den jevneste overflaten får man med håndpolering.

Metaller i seg selv kan være skadelig for kroppen. Med piercingsmykker av stål, titan og niobium er det faktisk det at metallet reagerer med oksygen og danner henholdsvis kromium-, titan- og niobiumoksid som gjør det så egnet for implantering. Disse oksidlagene fungerer som en barriere mellom metallet og huden. De er fargeløse, helt biokompatible og formes igjen umiddelbart om det blir skadet. Med en godt polert overflate vil metallet danne et jevnere oksidlag, og dermed være sikrere å bruke inni kroppen.

På titan og niobium kan man med strøm stimulere overflaten til å danne et tykkere oksidlag som reflekterer lyset og gir forskjellige farger på smykkene. Dette kalles for anodisering.

DESIGN:

Særlig med de smykkene man bruker under grotiden er det viktig at de ikke har skarpe kanter eller glipper som samler bakterier. Alle stengene du kan kjøpe her er enten innvendig gjenget eller gjengeløse for å ikke skade piercingkanalen når smykket byttes. Utvendig gjengede smykker vil skrape inni piercingen, dette fører til mer hevelse, lengre grotid og uønsket arrdannelse.


Gjengeløse stenger (www.neometal.com) holdes sammen av en slags fjæringsmekanisme; stangen er hul og kulen har en liten stift på samme tykkelse som hullet. Når denne stiften bøyes litt og presses ned i stangen blir den stående i spenn. Disse smykkene sitter godt samtidig som de kan være enklere å bytte enn skrusmykker.


Kulene som hører til smykkene har det som kalles ’counter sink’; rundt gjengestykket/stiften i kulen er det en fordypning på nøyaktig samme størrelse som staven den passer til. Nå delene skrus/presses sammen vil kulen sitte akkurat over enden på staven. Likeledes er kulene som sitter på ringer drillet med avrundede fordypninger som passer til ringens tykkelse. Ringens ender er flate inn mot kulen så de passer akkurat inn i fordypningene. ’Counter sink’ på kuler er for å unngå groper og sprekker hvor bakterier samler seg.

counter sink